Hva er elsertifikater?
Alle strømkunder i Norge, uansett strømleverandør, betaler for elsertifikat. Det er et lovpålagt tillegg i strømprisen, men hva er elsertifikater og hvordan fungerer det?
Hva er elsertifikat?
Et elsertifikat gis til kraftprodusenter som et bevis på at de har produsert én megawattime (MWh) fornybar kraft i henhold til kravene lagt fram i Lov om elsertifikater.
Elsertifikatordningen er en økonomisk støtteordning som gjør det mer lønnsomt for kraftprodusenter å investere i fornybar kraftproduksjon. Det innebærer investeringer i kraftproduksjon basert på vann, vind, sol og bioenergi.
Støtten fordeles i praksis gjennom salg av elsertifikater som tildeles kraftprodusentene basert på produksjonsmengde.
Les mer: Energikilder i strømproduksjonen
Hvordan fungerer elsertifikatordningen?
Kraftprodusenter som investerer i fornybar produksjon kan bli tildelt ett elsertifikat per produserte megawattime (MWh) i 15 år. Ordningen er teknologinøytral og all fornybar elektrisitetsproduksjon kvalifiserer til elsertifikater. Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som sender ut elsertifikater.
Kraftleverandører som blir tildelt elsertifikater tjener penger ved å selge dem på elsertifikatmarkedet.
Hvor mye koster elsertifikater?
Ettersom elsertifikater selges på et marked som påvirkes av tilbud og etterspørsel vil prisen på elsertifikatene variere. Dette gjør at prisen du (indirekte) betaler for elsertifikater også vil variere.
LOS estimerte i 2016 at en gjennomsnittlig husholdning med et årlig strømforbruk på 20.000 kWh kom til å måtte betale rundt 750 kroner for elsertifikater på et år. Om elsertifikatavgiften i snitt ligger på 4 øre per kWh vil prisen på elsertifikater for en gjennomsnittlig husholdning være 800 kr i året.
Dyr strøm? Få flere uforpliktende tilbud på en billigere strømavtale
I motsetning til opprinnelsesgarantier som er frivillige er kjøp av elsertifikater lovpålagt og ikke noe du som forbruker selv kan velge bort. Likhetstrekk mellom de to ordningene er at man ikke garanterer for sin egen strømforsyning som fornybar, kun at det skal bli produsert mer fornybar kraft.
Hvordan skapes etterspørselen av elsertifikater?
Elsertifikater er lovpålagt, men for å sikre etterspørsel av elsertifikater pålegger norske myndigheter kraftleverandører og forbrukere med egen kraftproduksjon å kjøpe elsertifikater for en gitt prosentandel av kundenes elektrisitetsforbruk. I 2018 var denne kvoteplikten på 15,3 %.
Andelen elsertifikater som må kjøpes økes gradvis fram til 2020 før den deretter reduseres gradvis mot null i 2035. Det er kvoteplikten og størrelsen på investeringene i fornybar kraft som er de to viktigste påvirkningene på elsertifikatprisen.
For å finansiere kjøp av kvotepliktig elsertifikater baker strømprodusentene denne utgiften inn i strømprisen forbrukerne betaler. I praksis vil dette være en del av påslaget eller fastprisen du betaler i tillegg til selve kraftprisen.
I praksis så er det dermed norske strømkunder som finansierer elsertifikatordningen, uavhengig av strømleverandør.
Husholdningskunder og offentlig forvaltning i Finnmark og Karlsøy, Kvænangen, Kåfjord, Lyngen, Nordreisa, Skjervøy og Storfjord i Nord-Troms er imidlertid fritatt fra å betale elsertifikatavgift.
Inspirert av Sverige
Sverige har hatt en elsertifikatordning siden 2003 og var inspirasjonen til Norges satsing. Fra 1. januar 2012 dannet Sverige sammen med Norge, et felles elsertifikatmarked. Målet for samarbeidet er at det skal produseres 28,4 terawattimer (TWh) mer fornybar kraft innen utgangen av 2020. Dette tilsvarer i praksis mer enn halvparten av strømforbruket til norske husholdninger.
Det er dette samarbeidet som gjør at elsertifikater kan selges på tvers av landegrensene mellom Norge og Sverige.
Oppsummering av elsertifikatordningen:
- For kraftprodusenter:
- Alle nye investeringer i fornybar kraft som fører til økt produksjon av fornybar kraft kan "belønnes" med et elsertifikat per produserte MWh. Disse selges av kraftprodusentene på et felles elsertifikatmarked med Sverige. - For kraftleverandører:
– Alle norske kraftleverandører er lovpålagt å kjøpe elsertifikater for en fastsatt prosentandel av sitt forbruk. Kostnaden for kjøp av elsertifikater fordeler leverandørene videre til kundene sine. - For strømkunden:
– Alle norske strømkunder må betale elsertifikatavgift til kraftleverandøren. Denne kostnaden skal inngå i strømavtalen og ikke som et ekstra tillegg. I bunn og grunn er det dermed sluttbrukerne som finansierer elsertifikatordningen.
Usikker på noe med strømregningen din? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om strømregningen.